Riksbankens arbete för att förebygga finansiella kriser
Under normala förhållanden arbetar Riksbanken med att förebygga att en finansiell kris uppstår. Det gör vi genom att löpande analysera risker och hot i det svenska finansiella systemet.
Syftet är att upptäcka förändringar och sårbarheter som skulle kunna leda till en allvarlig finansiell kris. En kris i det finansiella systemet är allvarlig och kan medföra att ekonomin krymper, företag går i konkurs och människor blir arbetslösa. De samhällsekonomiska kostnaderna kan bli stora. Det är därför viktigt att arbeta för att förebygga finansiella kriser.
Riksbanken förebygger finansiella kriser genom att:
- löpande samla in information om det finansiella systemet
- löpande analysera stabiliteten i det finansiella systemet
- kommunicera kring risker samt vid behov lämna rekommendationer om vilka åtgärder som bör genomföras för att hantera dessa risker
- samarbeta med andra myndigheter i Sverige och internationellt
- påverka utformningen av finansiella regelverk så att de bidrar till stabilitet och effektivitet •övervaka och utvärdera den finansiella infrastrukturen.
Finansiella stabiliteten god i dagsläget – men risker att hantera
Det svenska finansiella systemet bedöms i nuläget som stabilt.
Men den svenska banksektorns storlek och koncentration, liksom bankernas omfattande marknadsfinansiering, skapar sårbarheter som kan påverka den finansiella stabiliteten negativt. Den höga och växande skuldsättningen bland de svenska hushållen innebär också risker för stabiliteten både i det finansiella systemet och för realekonomin.
Riksbanken delar därför Finansinspektionens bedömning att det är motiverat att höja riskviktsgolvet för svenska bolån från dagens nivå på 15 procent till 25 procent. Riksbanken fortsätter dessutom att rekommendera storbankerna att säkerställa att de har tillräckligt med kapital och likviditet samt att förbättra sin offentliga kapital- och likviditetsrapportering.